parallax background

TBD Kadın Çalışma Gurubu


TBD KADIN ÇALIŞMA GRUBU 2014 yılının sonlarına doğru Türkiye Bilişim Derneği (TBD)’nin Ankara Şubesi bünyesinde kurulmuş, daha sonra TBD Genel merkeze bağlanarak, diğer tüm şubeleri kapsayacak şekilde bir üst oluşuma karar verilmiştir.

Ülkemizde bilgisayar sayısının 80’i bulmadığı 1971 yılında, dünyada pek az örneği olan bir gönüllü atılım olarak, kendilerini “bilişimci” olarak adlandıran 8 bilgi işlem çalışanı, 22 Nisan’da kuruluş dilekçesini vererek Türkiye Bilişim Derneği’ni (TBD) kurmuştur. www.tbd.org.tr

Bilgi işlem çalışanlarını bir çatı altında toplayan, 50 yıldır kamu yararına çalışmalarda bulunan ve bu niteliği 7 Mart 1994’te Bakanlar Kurulu Kararı ile resmen onaylanan TBD, Türkiye’nin bilişim alanındaki en eski ve toplumun her kesiminden üyeliğe açık ilk sivil toplum kuruluşu (STK) niteliğine sahiptir.

TBD, “Bilişim teknik bilimini ülke kalkınması için kaldıraç olarak kullanma” ve “bilişim kültürünü yayma” amacıyla 1971’de kurulduğunda adında “Bilişim” sözcüğünü bulunduran ilk kurumdu. Dernek, Türkiye’nin bilişim toplumuna dönüşmesi yönünde etkin katkılar sağlamış, kalkınmayı odağına alarak güçlenmiş ve öncü bir sivil toplum hareketine dönüşmüştür. Çağdaş, refah düzeyi yüksek bir Türkiye özleminin gerçekleşmesi hedefiyle yılmadan ve büyük bir özveriyle çalışan TBD Türkiye’nin bilişimcilerinin, bilişimi bilmek isteyenlerinin uzun vadeli bir hedef için oluşturduğu işbirliğinin en somut örneğini oluşturan sivil toplum örgütüdür.

TBD de, diğer STK’larda olduğu gibi kuruluştan bu güne kadar önemli bazı değişimler geçirmiştir. Yalnızca baskı noktası veya lobicilik değil, ülkenin mekanizmalarının hızlanmasında destek rolü üstlenirken bir fikir etrafında binlerce gönüllünün, birlikte çalışmak isteyen kurum ve destekçiler bularak sürdürülebilirliğin en güzel örneğini sergilemiştir.

51 yıldır TBD, küresel rekabete hazır bir Türkiye inancıyla, ülkemizin dünyaya kendi ürettiği özgün standartlar ve milli teknolojisiyle açılması için yapılan tüm çalışmalara katkı sağlamamıştır. Türkiye’de bugün var olan “bilişimle dönüşüm” düzeyinde, TBD’nin yadsınamayacak bir rolü vardır. Kurulduğu günden bugüne, misyon ve hedefinden hiç sapmadan, Türkiye’nin dünya fotoğrafında hak ettiği yeri alacağı inancını kaybetmeden, daima kollektif bilinç ve işbirliğiyle, ülkemizin bilişimle dönüşüm potansiyelini etkinlik, kitap ve dergilerle, rapor ve eğitim çalışmalarıyla daima gündemde tutmak TBD’nin yegane çabası olmuştur.

Kadınlar da TBD çalışmalarında her zaman öncelikli olmuştur. 1997 yılında ilk olarak Kadın Çalışmaları başlatılmış, 40 bin kadına 40 üniversite ve KADER ortaklığı ile internet eğitimi verilmiştir. Aynı anlayışla İstanbul Şubemizde de internet eğitimleri verilmiştir. Kadın önceleme anlayışı günümüzde de sürdürülmektedir.

TBD KADIN ÇALIŞMA GRUBU; 2014 yılının sonlarına doğru Türkiye Bilişim Derneği (TBD)’nin Ankara Şubesi bünyesinde daha örgütlü olarak kurulmuş, daha sonra TBD Genel merkeze bağlanarak, diğer tüm şubeleri kapsayacak şekilde bir üst oluşuma karar verilmiştir. Bu Çalışma Grubunun üyeleri; bilişim sektörüne daha önce hizmet vermiş ya da halen hizmet vermekte olan TBD üyelerinden oluşmaktadır.

Çalışma Grubu genel anlamda, bilişim sektöründe çalışan kadınların, daha verimli ve esnek çalışma koşullarına sahip olabilmesi, bilgi tecrübe paylaşımı ve mesleki haklarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerde bulunmak, eğitimler düzenlemek, kadınlara yönelik destek ve fonları izleyip proje geliştirmek, kadın dernekleriyle işbirliği yapmayı amaçlıyor. Grup bünyesinde temel bilişim eğitimleri, evde güvenli bilişim, sosyal medya ve güvenli internet kullanımı, web sayfası veya blog hazırlama, bilgisayar okuryazarlığı konularında birçok çalışmalar yürütülmüş ve yürütülmeye devam edilmektedir.

Çalışma Grubunun amaçları aşağıda yer almaktadır.

  • Bilişim sektöründe çalışan bilişimci kadınların, daha verimli ve esnek çalışma koşullarına sahip olabilmesi için, bilgi tecrübe paylaşım platformlarının oluşturulması; ve mesleki haklarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerde tavsiyelerde bulunmak.
  • Ülkemiz ve tüm dünyada, Bilişim sektöründe görev yapan kadınların istatistiklerine ulaşmak ve yayınlamak.
  • Üniversite mezunu genç kızların, özellikle kod geliştirmeye ilgi ve yetenekleri olanların, üniversitelerle ortak programlara teşvik etmek ve yönlendirmek.
  • Bilişim teknolojilerini etkin kullanarak, üretim ve hizmetlerini ekonomiye çevirebilecek kadınların, bilişim teknolojileri okuryazarlık ve kullanımları için eğitimler düzenlemek.
  • Kadınların, güvenli internet kullanımı, sosyal medya, risk ve sorunları konusunda bilinçlendirilmesi ve evde alabilecekleri koruyucu tedbirler konularında eğitim ve, seminerler düzenlemektir.
  • Bilişimle Girişimci Kadınların çoğalması için, rol modellerin öne çıkarılması, tecrübe bilgi paylaşım platformlarının oluşturulması,
  • Ulusal ve uluslararası bilişim sektörü ile ilgili kadınlara yönelik destek ve fonları takip etmek ve proje geliştirmek başvurusunu yapmak.
  • Bilişim teknolojileri ile ilgili kadın dernekleri ile işbirliği yapmak, tüm diğer kadın derneklerinin, kadınların bilişim teknolojilerine yönlendirilmesi faaliyetlerini desteklemek.
  • Bilişim derneğinin gerek merkez ve şubelerde kadın YK da üyelerin artırılması.
  • Bilişim Derneğinin etkinliklerinde kadın ile ilgili panellere yer verilmesi.

Bu çalışmalar ile kadınlarımızın, bilişim teknolojilerinin gücü ile potansiyellerini gerçekleştirmelerine, her yerden kendi koşulları içinde, sosyal yaşamın ve ekonominin parçası olmalarına destek olmaktadır.

TBD KADIN ÇALIŞMA GRUBU EKİBİ


Suna ÖZTOP SARIOĞLU
Nurcan ÖZYAZICI SUNAY
Ceyda SÜER
Gülhan ERDEM
Filiz ESER
Serap KARABACAK
Zülal KOÇ
Zehra SAYIN
Figen AR
Günseli ÖZKAN